fbpx
fbicon fbicon
Мисъл на деня:
Успехът се определя от предварителната подготовка. С добра подготовка и най-големият провал ще ускори пътя ти към успеха.

Данъчни облекчения за притежателите на Застраховка “Живот” и здравна застраховка

Всички хора, които имат сключена Застраховка Живот или здравна застраховка ползват данъчни облекчения за това свое разумно решение. 

Какви документи са необходими, за да получите данъчни облекчения от застраховка Живот?

В началото на всяка година застрахователното дружество, в които имате застраховка, издава служебна бележка за внесените през изминалата година вноски по застраховката.

Тази служебна бележка можете да получите и чрез Вашия застрахователен брокер, чрез който е сключена застраховка. 

След това подавате данъчна декларация за доходи (дори да имате само един трудов договор), посочвате в нея, че имате сключена застраховка Живот или здравна застраховка и я подавате заедно със служебната бележка в съответното данъчно подразделение. 

Можете да изпратите данъчната си декларация и по пощата с обратна разписка. Вижте тук списък с всички офиси на НАП в страната >>>

Срокът за подаване на годишна данъчна декларация изтича на 30 април. 

Какво данъчно облекчение ще получите по своята Застраховка Живот?

Ако взимате само заплата например 2 000 лв месечно по трудов договор, държавата ще ви върне обратно 10% от годишната вноска по застраховките. 

Ако вноската ви (т.нар. застрахователна премия) за годината е 1 000 лв, НАП ще ви преведат 100 лв. 

Ако сумата за застраховки надвишава 10% от брутния ви годишен доход, ще ви се върнат само толкова пари, колкото отговарят на 10%. 

Например: Ако получавате  24 000 годишно имате право да получите отстъпка в рамките на до 240 лв. Вноската ви е 1000 лв, 10% от нея са 100 лв, т.е по-малко от 240. 

Ако обаче получавате 24 000 лв годишно, но вноската по застраховката ви е 3 000 лв., това е повече от 10% от брутния ви доход и ще ви се върнат 240 лв вместо 300, защото надвишавате максимално допустимата сума, от която могат да се приспаднат данъци. 

Ако съм внесъл 2 вноски през календарната година?

Ако човек си е направил Застраховка живот за 1000 лева, но през годината е внесъл две вноски т.е. 2000 лева, то тези 2000 лева могат да се използват изцяло за данъчно облекчение и тогава възстановения ДОД ще бъде 200 лева. 

При кои застраховки се полага данъчно облекчение?

За данъчно облекчение се признава само основната вноска по застраховките Живот. Ако има платени допълнителни покрития към нея, сумата за тях не се признава за данъчно облекчение. 

Трябва да отбележим, че за данъчно облекчение могат да се ползват само застраховките Живот и за здраве, по които сте титуляр и по които Вие сте получател на сумата при изтичане на застраховката. Ако сте направили застраховка на някой друг (например дете, родител или съпруг/а), то тя не може да се ползва за данъчно облекчение. 

Ако сте сключили своята застраховка Живот или здравна застраховка чрез Глобъл Лайф, обадете се на 02 950 80 72 и поръчайте свята служебна бележка за внесени суми през 2020-а година. Можете да я получите сканирана на имейл или в офиса ни в гр.София, бул.Александър Стамболийски № 55а. 

Заявете безплатна консултация

Заявете безплатна консултация

Вашето съобщение беше изпратено успешно!

Офиси

Централен офис - гр.София
бул. "Александър Стамболийски" №55а, ет.1, ап.2
тел. 02 9508072

гр. София
ул.“Поп Богомил” № 1-3
тел. 0894 49 66 63
 

 

 

Global Life - Централен офис

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържанието, което е възможно да Ви интересува. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с нашата политика за използването на бисквитки.